Afscheid en nieuwe start

Het varken, de geit en de haan die waren geslacht voor ons afscheidsfeest in Lanza, gingen schoon op. Het was een feest met een zwart randje. Voor mij was het moeilijk om de mensen met wie we vijf jaar hebben opgetrokken achter ons te laten. Maar het feest was een vrolijk gebeuren met samen zingen, korte overdenkingen, toespraakjes en muziek en lekker eten tot slot. Het eten was open voor het hele dorp en de kinderen kwamen ook massaal hun bordje volladen. De dinsdag daarop waren we klaar voor vertrek met onze laatste bagage. Het afscheid van enkele trouwe vrienden was emotioneel. We sloten af met gebed. En in gebed zullen we met elkaar verbonden blijven.

En nu op naar Amanipi met een auto vol spullen, de kippen en de poes. Honderdtwintig kilometer naar het noorden en ruim zes uur later wachtten de mensen in Amanipi ons op. We werden met open armen ontvangen. De voorganger Ferdinand met zijn dochter en twee diakenen verwelkomden ons op het terrein van de kerk. We dankten God voor de veilige reis.

We zijn nu al ruim 6 weken in Amanipi en voelen ons er steeds meer thuis. De opslagplaats die we gebouwd hebben is af, er zitten twee kamers in, het kantoor en een gastenkamer. Hier kunnen we voorlopig goed in wonen. Op 9 maart is het huis officieel ingewijd met gebed door de voorganger, oudsten en diakenen en de mensen die aan het huis gebouwd hebben. De officiële opening bestond uit een gebed en het plakken van het 4Pijlers logo op de deur.

Op dit moment wordt er volop gebouwd aan een keuken en daarna is het woonhuis aan de beurt. Altijd bedrijvigheid in en om huis. Ook komen geregeld groepjes vrouwen of kinderen naar ons kijken. Hoe zien die blanken er nou eigenlijk uit? En wat doen ze daar?? Af en toe verlang ik naar de rust van Lanza en wens ik dat al deze bouwprojecten allemaal af zijn!

Ondertussen werken we hard aan de nieuwe taal, het Lugbarati. Elke dag krijgen we les van voorganger Ferdinand. We merken dat we steeds meer verstaan en zelfs al hele zinnetjes kunnen zeggen. Elke ochtend genieten we van de prachtige zonsopkomst die we vanaf onze veranda kunnen zien, als we tenminste op tijd opstaan.  Wat heerlijk om zo de dag te beginnen!

Half maart zijn de regens begonnen en kan er overal gezaaid worden. Ook wij hebben onze eerste gewassen gezaaid: mais en bonen. Tegelijkertijd doen we ook zoveel mogelijk landbouwtrainingen. We worden uitgenodigd in verschillende dorpen. We geven eerst een presentatie met foto’s en wat theorie en de dag erop is er een praktijktraining. De mensen in deze streek zijn zeer geïnteresseerd omdat ze merken dat hun terreinen niet meer zoveel opleveren als vroeger. We vertrouwen erop dat met het toepassen van de 4Pijlers hun gronden weer meer gaan opleveren.

5 antwoorden op “Afscheid en nieuwe start”

 1. Dank je wel Remke dat we zo betrokken worden met het werk daar. We hopen en bidden voor een goede oogst, voor de voorspoedige
  ontwikkelingen van jullie taal en projectproces. Veel liefs van hier, Gerrit en Chr=10 vdr H

 2. Wat mooi om weer van jullie te horen. Indeed moeilijk om afscheid te nemen van de mensen waarmee jullie 5 jaar hebben opgetrokken en die jullie nauw aan het hart liggen. En nu weer opnieuw beginnen. Een andere taal andere mensen. Ik vind jullie geweldig en bid dat jullie Gods rijke zegen en Zijn liefdevolle armen onder jullie zullen voelen in deze eerste nieuwe tijd in Amanipi. Gods zegen en kracht en wijsheid toegewenst.
  Heel veel liefs van Ricardo en Joke

 3. Bedankt voor opnieuw een mooi overzicht. Een nieuwe start op de nieuwe plek, eerst nog in de grote ruimte, straks een meer passende plek. Afscheid nemen is moeilijk, maar elke dag komt de zon op. En het is Pasen geweest, dus we weten dat het nieuwe omarmd mag worden.

 4. Mooi verslag, Remke!
  Wat is het allemaal herkenbaar nu ik er zelf ben geweest.
  Veel zegen gewenst op al jullie werk in Amanipi!
  Groeten aan Roelof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *