Bouwen en planten

Bouwen

Het fundament is gelegd! Bijna twee weken zijn de metselaars ermee bezig geweest. Ons huisje in Lanza begint vorm te krijgen. Het voorwerk is al eerder gedaan: een vrachtwagentje heeft grote keistenen vervoerd naar de bouwplek. Voor het fundament worden eerst de geulen uitgegraven. Deze worden gevuld met de stenen, op maat gemaakt met een sloophamer, netjes ingepast en aan elkaar gekit met een mengsel van leem en water. Het is zwaar werk. Het water voor de leemmassa wordt aangedragen door vrouwen van de kerk. Roelof en ik zijn heel blij met deze hulp!

Als alle stenen zijn gelegd komt de tweede fase, het aanbrengen van de bovenlaag. Deze wordt netjes afgedekt met een laag cement, vermengd met water en grind. Het grind komt van de overkant van de rivier. Een paar zeer sterke mannen scheppen het in zakken (van 60 à 70 kg!). Ze varen deze in een kano over de rivier en slepen ze de helling op. Vervolgens komt Roelof die de zakken met grind met de auto naar de bouwplaats vervoert. De laatste fase is het afwerken van de zijwanden: alle naden worden gedicht met een laagje cement. Nu kan het echte bouwen beginnen.

Bakstenen worden hier lokaal gemaakt uit de leemgrond. We hebben een machine gekocht waarmee je bakstenen kunt persen. Ook dit is weer heel zwaar werk. De machine heeft een persvorm waarin een hoeveelheid leem wordt geschept, het deksel gaat dicht en nu maar persen met de hefboom. Dan de hefboom omdraaien, het deksel opendoen, de inhoud naar boven persen en klaar is de baksteen. Op deze manier kunnen gemiddeld 50 stenen per uur worden gemaakt. We hebben er ongeveer 25.000 nodig. Reken maar uit, dat gaat dus nog wel even duren…

Als alle stenen klaar zijn, worden ze gebakken in en lokale baksteen-oven. We schatten dat we eind juli de stenen kunnen bakken en begin augustus met de bouw kunnen beginnen.

Planten

Met volop regen in de afgelopen weken, wordt er veel geplant. Mei is hier de maand voor inzaaien van rijst. Wij hebben ook ons eerste rijstveld ingezaaid, natuurlijk zonder te ploegen. We hebben nog weinig ervaring met rijst, dus we laten ons volop adviseren door de mensen uit Lanza. We planten ook blijvende gewassen: bananen en koffie. Hierbij maken we weer volop gebruik van de lokale kennis. Bij alles geldt: we ploegen de grond niet om.

Jan Pierre op zijn veld

Ook de mensen in de 4Pijlers-groepen zijn actief bezig met het inzaaien van hun velden en ze passen al voorzichtig de techniek toe van het niet-ploegen. De eerste resultaten daarvan zijn heel bemoedigend. Ook mensen uit onze eigen groep zijn hard aan het werk. Jean Pierre, de gepensioneerde schoolmeester toont Roelof trots zijn pas ingezaaide rijstveld.

Bloemen

Steeds weer komen we prachtige bloemen tegen. We zien allerlei soorten orchideeën en mooie lelies in bloei en deze week zag ik een prachtige Afrikaanse gladiool in het wild. Het is echt een voorrecht om in zo’n prachtig gebied te mogen wonen en werken. De mooie natuur geeft ons leven hier kleur. .

2 antwoorden op “Bouwen en planten”

  1. Roelof & Remke,
    Heel veel succes met het bouwen van jullie eigen huis in Lanza! Wij hebben bewondering voor jullie inzet voor de allerarmsten in Congo!
    mvgr Joost & Anneke Vermeulen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *