Lanza en omgeving van boven gezien. Midden rechts het 4PIjler veld
Druipend van de regen komen ze op hun brommers aan. Ze hebben een lange rit achter de rug, van ongeveer honderd kilometer. Afgevaardigden uit een streek in de buurt van Aru, uit de provincie Ituri. De hoogste chef van de streek met nog drie lagere chefs zijn er ook bij. Eerder hebben ze seminars gevolgd over de 4Pijlers. Ze waren direct al enthousiast. Bij de seminars worden mensen uitgenodigd om de training te volgen. Deze chefs zijn allemaal geïnteresseerd in een extra training voor trainers. Deze week is er een kans om meer te leren over de 4Pijlers, praktijk- en theorielessen. Ze willen het allemaal volgen. Hoe meer hoe beter!
Op een seminar geven mensen zich op voor de training van trainers
De hoogste chef (links) en een lagere chef stellen zich voor
De hoogste chef met twee lagere chefs slapen in ons gastenverblijf. Elke ochtend worden ze onthaald op een Westers ontbijt: brood met gebakken eieren. Ze laten het zich allemaal goed smaken. Er blijft geen kruimeltje over! Aan tafel praten we veel. Roelof en ik krijgen een inkijkje in hoe beslissingen worden genomen op hoog niveau. We zijn onder de indruk van de toewijding van deze chefs. Het zijn oprechte christenen die zich met hart en ziel inzetten voor hun bevolking. De hoogste chef is nog een jonge man, hij is een soort koning van zijn streek, over een bevolking van zeker 100.000 mensen. Hij is zeer toegankelijk en staat open voor nieuwe ideeën over landbouw en ontwikkeling van de streek. Voor hem is de 4Pijler methode een manier om de armoede onder zijn bevolking aan te pakken. De chefs vragen ons dringend om regelmatig bij hen op bezoek te gaan. Om hen te begeleiden en te adviseren. Roelof en ik zijn dat zeker van plan.
En dan gaan ze aan de slag op het veld. Wat staat er op het programma? Hoe ga je goed om met de rug spuit, hoe onderhoud je bananenbomen. Hoe stek je een cassaveplant, zodat er geen ziektes worden overgedragen. Hoe kun je direct zaaien zonder te ploegen? Ze oefenen het allemaal in de praktijk. Daarnaast zijn er theorielessen. Wat is het verschil in opbrengst als je ploegt en als je niet ploegt? Hoe ziet de planning eruit als je de nieuwe landbouwmethode gaat toepassen? Men is gewend aan branden van de gewasresten, ploegen en zaaien. Bij de nieuwe methode gaat het wat anders: eerst het onkruid maaien, op rijen leggen, wachten tot nieuw onkruid opkomt tussen de rijen. Als dit behandeld is, kan er direct worden gezaaid. Men bespaart zo veel tijd, maar men moet wel eerder met het werk beginnen. De chefs en andere participanten drinken alle informatie in. Ze willen het onmiddellijk toepassen. Het zijn landbouwers pur sang. De streek waar zijn wonen staat bekend als een echte landbouwstreek.
Plantgaten maken voor soja, zonder te ploegen
Donderdagmiddag vertrekken alle gasten van de training weer op hun brommers en de chefs worden met de auto naar de hoofdweg vervoerd vanwaar ze met hun eigen vervoer verdergaan. Vandaag schijnt de zon!
Vrijdag wacht ons een verrassing. We krijgen dit weekend een jong Zwitsers stel op bezoek. Manuel en Priska lopen stage bij een grote Duitse zendingsorganisatie in Aru. Het wordt druk maar erg gezellig. We ondernemen samen van alles: de rivier oversteken in een kano, samen naar de akkers, samen vissen in de rivier Kibali. Zondag gaan we naar de Franse dienst in Lanza. En als klap op de vuurpijl beklimmen we de dichtstbijzijnde heuvel. Niet te vergelijken met de Zwitserse Alpen, maar het jonge paar vindt het maar al te leuk. Voor mij is dit de eerste keer dat ik deze heuvel beklim. Het is fantastisch om Lanza en omgeving van deze hoogte te zien. De velden van de 4Pijlers zijn vanaf de heuvel ook duidelijk te zien. En op de terugweg worden we getrakteerd op een reuzenorchidee. Wat wonen we toch in een prachtige omgeving! Ik voel me rijk gezegend.






Inderdaad rijk gezegend!