Trainingen
Planten van gezonde cassavestekken
Groenbemesters tussen de bananen
Het bestrijden van armoede vraagt om trainen, trainen en trainen. Hoe zaai je zonder te ploegen en zonder de akkers te branden? Hoe ga je om met een rugspuit? Hoe en wanneer gebruik je groenbemesters? Hoe houd je de bodem vruchtbaar met verschillende organische meststoffen? Hoe zorg je voor goed zaaizaad, gezonde stekken van cassave en banaan? Allemaal onderwerpen die we oefenen in de praktijktraining voor trainers. Ook wordt er geoefend met het onderhoud en de bemesting van de bananenbomen.
Steriliseren van het kapmes voor het onderhoud van de bananenboom
Onderhoud van de bananenboom
De 4 Pijlers breiden zich uit over een steeds groter gebied: van Adi in het noordoosten tot aan Isiro in het westen. Op al die plaatsen zijn trainers nodig die ter plekke boerengezinnen kunnen trainen. We nodigen overal mensen uit voor een praktijktraining voor trainers. De respons is overweldigend. In december zijn er twee trainingsweken. In de eerste week komen er 35 deelnemers, waarvan twee vrouwen. Voor de meeste vrouwen is het lastig om een hele week weg te zijn bij hun gezin. Wie past op de kinderen, wie kookt er voor het gezin? We hebben de vrouwen daarom een kleine bonus beloofd. En het werkt: De tweede week, alleen bestemd voor vrouwen, komen er 11 vrouwen opdagen. Een goed begin.
Neema legt de 4 pijlers uit
Ik ben een van de trainers van de vrouwentraining samen met Neema uit Lanza en meneer Ayikoli. De trainingen zijn bij een kerk in een plaats langs de grote weg. Dat is goed bereikbaar voor iedereen. We logeren met de vrouwen in het gastenhuis van de kerk. Het is superleuk om drie dagen met deze vrouwen op te trekken. Ze zijn zeer gemotiveerd en enthousiast. Het is half december, er valt geen drupje regen en vanaf 8 uur staat de hete zon boven de akkers. Niet geklaagd, Catherine, Rebecca en Jeanne uit Watsa en alle anderen gaan vrolijk aan de slag in de brandende zon. Ayikoli, Neema en ik begeleiden ieder een groepje. Om 11 uur is iedereen wel moe. Dan gaan we naar binnen en volgt het theoriegedeelte.
Ayikoli demonstreert het snijden van gezonde cassavestekken
De kers op de taart is een bezoek aan Lanza. Met de bus, op brommers en met onze auto komen de deelnemers een dag naar Lanza. We laten ze de akkers van de 4Pijlers zien en geven er uitleg bij. Veel deelnemers maken nog snel wat aantekeningen in hun schrift. Vol belangstelling bekijken ze de resultaten op onze akkers. Het is heel motiverend: wat een prachtige mais, wat slim om de groenbemester tussen de bananen te zaaien, wat een prachtige grond zit er onder die groenbemester. We geven nog een deel theorie en dan is er lekker eten voor iedereen. Vol mooie plannen voor het komende seizoen gaat iedereen weer naar huis.
Trotse deelneemsters aan het einde van de cursus in Lanza
Vakantie
En dan is het tijd voor vakantie. Het eerste weekend kamperen we een nacht op het 4Pijler veld. We zetten de tenten op naast het beekje Payi en genieten van de rust en de vogels. De volgende ochtend worden we getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. Maandag pakken onze brommers en gaan er met ons vieren drie dagen tussenuit. De bestemming is Todro, waar we al in de jaren 90 waren begonnen. Dat ligt 85 km van Lanza op de brommer.

Kamperen op het veld

Oversteek van de rivier Obi bij Todro

Weerzien met Ruta
Er zijn nog een paar mensen in Todro die we goed kennen. Een ervan is Ruta, de vrouw die op onze kinderen heeft gepast toen we daar woonden van 1990-1994. Dit was de eerste keer dat ze Margreet weer zag. Een ontroerend weerzien. We laten ons een paar dagen heerlijk verwennen door mama Teresa en Ruta die voor ons koken. We beklimmen de Todro berg, een must als je daar bent. En we brengen een bezoek aan de akkers van oude vrienden. Tegelijk gebruiken we deze gelegenheid om de 4Pijlers via de lokale Christelijke radio bekend te maken. Terug in Lanza vieren we samen met onze broeders en zusters het kerstfeest.

Op de Todro berg

Gods vrede en zegen in 2022

Lieve Remke en Roelof, wat een prachtige verhalen en foto’s. Zo bijzonder dat jullie dochter en haar man bij jullie zijn en jullie samen zulke mooie dingen mogen beleven. Nog een mooie tijd samen.
Lieve groet, Anne-Marie van Ravensberg
Lieve Remke en Roelof, wat een prachtige verhalen en foto’s. Zo bijzonder dat jullie dochter en haar man bij jullie zijn en jullie samen zulke mooie dingen mogen beleven. Nog een mooie tijd samen.
Lieve groet, Anne-Marie van Ravensberg
Dankjewel Anne-Marie. Zo mooi dat je ons zo trouw volgt en meeleeft!
Gods zegen gewenst!
Wat mooi om te lezen en de foto’s te zien. Wat bijzonder om Margreet en haar man op bezoek te hebben met Kerst. We zijn onder de indruk van jullie inzet, werk, leven in Congo.
B en ik zijn terug in NL. Na 4 jaar moesten we verkassen en dat werd NL. Ik werk en Bernard heeft ontslag genomen en verdiept zich in de CU.
Hallo Bernard en Margreet,
Hartelijk dank voor jullie reactie op de blog van december.
Bijzonder om weer terug te zijn in Nederland. Vast wel fijn om dichter bij de kinderen en kleinkinderen te wonen.
HArtelijke groet, Roelof en Remke
Wat een actie! Met die vrouwen Prachtig !! En dan samen vakantiekunnen vieren. Mooi!
Lieve groet Annie
Wat een actie. Met die vrouwen ook Prachtig.
En dan vakantie !!
Mooie resultaten! Een gezegend nieuwjaar toewenst.
Wolter en Tine
een prachtig verslag van mooi en dankbaar werk.
Hartelijk dank!
Roelof en Remke,
Wij vinden het geweldig om te lezen hoe jullie werk zich uitbreidt en bidden jullie zijn zegen toe voor dit komende jaar.
Een hartelijke groet,
Beste Wil en Ria
We zijn heel blij met jullie betrokkenheid bij ons werk en leven!
Gods zegen, Roelof en Remke
Lieve mensen, Remke en Roelof en kinderen,
Hartelijk dank weer voor de blik die jullie ons gunnen in jullie werk en leven. Je schrijft er pakkend over en noemt precies de informatie die wij nodig hebben om ons er iets bij voor te kunnen stellen, daarvoor hartelijk dank. We mogen meegenieten van Todro en het beklimmen van de berg daar, het weerzien met mama Ruta (WAT een mooie foto!!!). We zijn heel blij met jullie blog die ook het enthousiasme van de geslaagde vrouwenseminar laat zien. Dank!!! Lanza als klapper op de vuurpijl, een soort schoolreisje bijna. En dan die afsluitende maaltijd die alles extra feestelijk gezamelijk afsluit.
Op 18 januari gaan jullie Wycliffe collega’s van het Dhongo project daar bezig met het Mattheüs evangelie in de taal van Lanza. Ik ben benieuwd wat jullie daarvan meekrijgen. Hartelijke groeten van Fred, mij en de kinderen (hier met zijn tienen met kerst d.w.z. Vera&Willem met vier zonen en Tim&Dieuwke met twee dochters. Liefs!
Hoi Claertje,
Hartelijk dank voor je reactie. Het is voor mij een aanmoediging om door te gaan met het schrijven van blogs. Mijn reactie komt een beetje laat want ik kom niet zo vaak op deze site. Als ik er op zit is het meestal om een blog te publiceren of iets aan te passen. Je reactie op de nieuwsbrief ga ik per mail beantwoorden.
Wat gezellig dat jullie met zo veel mensen tegelijk kerst konden vieren. Echt een zegen!
Ja, het was heel leuk om in Todro te zijn met Margreet en Niek. Het weerzien met Ruta was echt ontroerend. De aanwezigheid van Mar en Niek lijkt nu alweer een verre droom. We hebben ze op 14 december in Kampala achtergelaten en het leven ging weer door… Daarna waren onze volgende bezoekers nog in Lanza, die op 3 januari waren gekomen, een weekje met ze samen zijn geweest, daarna een week samen in Lanza gebleven en op ons huis gepast en bij onze thuiskomst uit Kampala nog een week zijn gebleven. Ze hebben allemaal filmpjes gemaakt, van het 4Pijler werk, van het Dhongo vertaalwerk. En inderdaad ook nog van de controle vanhet Mattheus evangelie met pasteur Atido als consultant. Hij zei ons nog te kennen van onze tijd in Chyekele. Hij woonde toen in Bogoro en is een paar keer bij ons langs geweest. Vorige week is Atido weer vertrokken. Zij zijn gekomen tot ongeveer Matteus 19.
De andere bezoekers (Bernard en Marleen Vreugdenhil), videograaf en journaliste, zijn op 23 januari met ons naar Aru gereisd. De volgende dag heeft Roelof ze op het vliegtuig naar Bunia gezet. Daar zijn ze nu nog en ze maken reportages voor SIL en MAF in Bunia. Op dit moment zijn ze trouwens een paar nachten in Isiro en maken een reportage van Bettina! Na het vertrek van al die bezoekers is de rust in Lanza weergekeerd en hebben we ons weer met alle energie op ons werk gestort. Dat betekent nu vooral veel reizen naar de verschillende boerengroepen van Adi tot aan Mungbere om verbeterd maiszaad uit te delen als voorbereiding op seizoen A (dat begint ongeveer in maart)
Hartelijke groet, Remke