Een nieuw jaar

Iedereen een Gelukkig Nieuwjaar!  Wij hebben het gevierd met oliebollen die ik op oudjaarsdag had gebakken. Vlak voor het nieuwe jaar wachtte nog een mooie verrassing: het kindje van Kabibi werd geboren op 2e Kerstdag. Zij noemde hem: VanTil Emmanuel. Roelof heeft nu een naamgenoot in Lanza!!

Gasten

Ons gastenhuis is nog niet klaar, toch hebben we onze eerste gasten ontvangen. Twee jongeren van de Duitse zendingsorganisatie DIGUNA, gebaseerd in Aru, kwamen ons vanuit Aru een bezoek brengen. Ze moesten genoegen nemen met een slaapplaats in het gastenhuis (‘gite’) van de kerk, verrijkt met onze muskietennetten. We hebben een gezellig weekend gehad met Dennis en Franziska. Dennis is een fotograaf en heeft prachtige foto’s en filmpjes gemaakt van ons werk. Heel fijn, deze kunnen we weer gebruiken in ons werk. De jongelui hebben zich goed vermaakt.

Samen naar het demonstratieveld, met de kano de rivier oversteken en een bezoek brengen aan de gezondheidspost aan de overkant in het dorp Kakira. Voor het eerst was daar ook een consultatie voor kinderen onder 5 jaar! Verder hebben we gewandeld in de omgeving en een toeristisch bezoekje gebracht aan de rotspartijen bij de rivier. Ze moesten even wennen aan de primitieve omstandigheden waarin wij leven, maar pasten zich goed aan.

Bouw

De bouw van ons gastenhuis gaat ondertussen gewoon door. Nadat het vlechtwerk van bamboe op de muren is bevestigd, zijn ruimtes voor de ramen uitgezaagd. Vervolgens heeft Roelof raamkozijnen en de deurposten gemaakt. Er zijn geen echte timmermannen hier. We hebben het meeste gereedschap daarvoor in Aru aangeschaft en nu leren mensen on the spot om te schaven en timmeren. Roelof timmert zelf de kaders en is begonnen met het maken van de deuren met hulp van een Congolese assistent. Al doende leert men.

Zodra alle kaders erin zitten, kunnen de muren opgevuld worden met leem. En dan resten nog de vloeren, muren en plafonds. Het werktempo is iets opgevoerd. We zijn er zo langzamerhand wel echt aan toe om ons op onze nieuwe plek te installeren. Ik kan niet wachten om te beginnen aan het aanleggen van een tuin eromheen. Het lijkt me ook heerlijk om een badkamer te hebben in je eigen huis en een cementen vloer waar niet alles direct vies en stoffig is 😉! Hopelijk is het eind februari zo ver.

Landbouw

Die tuin zal nog even moeten wachten want inmiddels is het droge tijd. Al drie weken lang is er bijna geen drup regen gevallen. Voor ons demonstratieveld is dat geen probleem, daar loopt een stroompje en hebben we een irrigatiepomp geinstalleerd. Elke drie dagen worden alle groeiende gewassen besproeid. Zo kunnen we gewoon doorgaan met het planten van rijst, mais, bonen. Dat is nodig voor de productie van goed zaaizaad.

Roelof heeft een speciaal mais veredelingsveldje aangelegd, waar het beste maiszaad van de vorige oogst is gezaaid. De zieke planten worden direct verwijderd en mannelijke bloeiwijzen van de vroege planten worden verwijderd om zelfbestuiving, dus inteelt te voorkomen. Het verbeterde zaad kunnen we weer uitdelen aan de 4Pijler groepen. Zo komt er beter maiszaad beschikbaar voor de bevolking.

Ook het werk in  mijn groentetuin gaat gewoon door. Aan de paprika’s en aubergines groeien nog steeds vruchten. Er is nog een rest over van de witte kool. Na onze terugkeer in oktober heb ik tomaten gezaaid, die nu in bloei staan. Ook kool, paprika en andere groenten zijn weer ingezaaid. Heerlijk om midden in de droge tijd verse zelf geteelde groenten te kunnen eten!

Bosbouw

Verder zijn we bezig met het zaaien en planten van bomen. We hebben zaailingen laten zoeken van twee belangrijke bedreigde tropische regenwoud-bomen: Mahonie en een soort Afrikaanse Teak. Beide zijn hier erg geliefd voor meubelmakerij en bouw van huizen en worden dus veel gekapt. Deze planten we nu in aan de rand van het demonstratievelden. Ook hebben we Teak en Eucalyptus gezaaid in zaaibedden die we gaan uitplanten als kapbos. De palen hiervan worden gebruikt voor de constructie van huizen. Dan kunnen de originele bomen worden gespaard. Zo dragen we ons steentje bij aan de bescherming van het regenwoud.

13 antwoorden op “Een nieuw jaar”

 1. Beste Remke en Roelof,

  Al het goede toegewenst voor 2020 !!!
  Elke keer als ik jullie nieuwsbrief lees voel ik mezelf even in Congo, de nieuwsbrief ziet er weer heel goed uit.
  Heel veel zegen toegewenst voor jullie projecten, en wat doen jullie in mijn ogen toch fantastisch werk.
  Misschien komen Piet en ik jullie in Maart bezoeken, we zijn bezig met de visums.

  GOD’S ONMISBARE ZEGEN TOEGEWENST !!!

 2. Prachtig Remke en Roelof om jullie aan het werk te zien. In Christus verbonden wens ik jullie ook Gods zegen voor komende jaar

 3. Hallo Remke en Roelof,
  Ook vanuit Harderwijk de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en dat al jullie plannen en dromen mogen uitkomen! Wat een geweldig werk doen jullie en wat een prachtige resultaten met de oogst! Het straalt van jullie af dat je helemaal op je plek bent. Zelfs al dat gebuk en op de grond werken lijkt jullie heel makkelijk af te gaan! Heel veel Zegen wensen we jullie toe en vooral ook heel veel plezier en blijdschap om met dit volk te mogen werken samen met onze Hemelse Vader!! HG. Gerard en Ans de Beurs.

 4. Lieve Roelof en Remke, wat mooi om de ontwikkeling te zien waar jullie mee bezig zijn.
  Voor jullie ook een heel Gezegend jaar 2020!

  Groetjes, Anne-Marie

 5. Beste Roelof & Remke,

  Allereerst een gezond en gezegend Nieuwe jaar 2020 toegewenst!
  Erg leuk om bovenstaande nieuwsbrief (text + foto’s) te lezen van jullie nieuwe gastenhuis en 4pijlers landbouw. Jullie beiden zijn echte kanjers: hoe primitiever hoe beter…..!
  Erg mooi ook om het maisveredelingsveldje te zien: erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken….

  Wij bidden voor jullie gezondheid en dat jullie werk van 4pijlers verder gezegend mag worden door Onze Vader!

  Mvgr Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *