Een sleutelbeenfractuur in Lanza

Hier zit ik dan in Aru, helaas met een gebroken sleutelbeen. Hoe kon dat gebeuren? Het was vorige week woensdag in Lanza na het vaccinatiewerk op de gezondheidspost. Door de regen was het glad op de weg. Ik slipte met mijn fiets op de natte weg en ging onderuit. En daar lag ik ineens, met veel pijn, bijna flauwgevallen en het sleutelbeen gebroken. Maar dat wist ik toen nog niet.

Een paar lieve dames hebben me ondersteund, het was maar zo’n 50 meter van ons huis.  Zo ben ik strompelend thuisgekomen. Ik verging van de pijn. Wat nu??? Eerst maar wat eten onder toezicht van al mijn buurvrouwen… Wat zijn de mensen hier toch lief voor mij! Ik voelde al snel dat er iets gebroken was en dat iets goed fout zat.

Wat doe je in Lanza met een fractuur? Er is geen EHBO post, geen ziekenhuis en geen huisarts. Twee verplegers met onvoldoende ervaring en ontoereikende middelen voor dit soort situaties. Roelof heeft een arts gebeld van een ziekenhuisje 40 km verderop, dat is een reis van ruim 2 uur over de slechte wegen. Hij kwam drie uur later en heeft wat pijnstillers ingespoten en de twee bot-helften zoveel mogelijk rechtgezet en vervolgen een noodgips aangebracht. De pijn was nu enigszins te dragen met de pijnstillers die hij achterliet.

Wachten op de röntgenfoto

De volgende dag ben ik met Roelof naar Aru gereden. Twee van onze helpers boden aan dat ze mee wilden gaan om voor me te zorgen. Heel lief van ze maar we hebben het toch maar afgeslagen eb uitgelegd dat bij blanken de man meestal voor zijn vrouw zorgt. Direct om bij aankomst zijn we naar het ziekenhuis gegaan waar ik nog bijna 3 uur moest wachten op het maken van de röntgenfoto’s. Het wachten was vooral op het aanzetten van de grote generator. Daarna werd ik naar huis gestuurd. De volgende dag zou er een ingreep plaatsvinden onder narcose om de bot-helften op 1 lijn te zetten. Dit gebeurde vrijdagochtend. Na de narcose was ik helemaal van de kaart en heel slaperig. De rest van die dag heb ik vooral veel geslapen. Ik logeer bij de Duitse zendelingen in Aru waaronder ook een verpleegkundige. Roelof is er bij en is erg zorgzaam. Niks te klagen dus! En nu is het een kwestie van het verband goed aan laten leggen, de arm mooi stil houden, pijnstillers slikken en heel veel geduld hebben. Hoe houd ik dit vol? Ik lees wat, rust wat, heb veel tijd om na te denken en te bidden.  Letterlijk stilgezet! Voor alles is een tijd.

En dan is er koffie!

20 antwoorden op “Een sleutelbeenfractuur in Lanza”

 1. Hoi Remke en Roelof,
  Dat is me wel wat als je zo’n rit moet ondergaan en zo lang moet wachten voordat het gezet wordt.
  Heel sterkte in deze verplichte rustperiode.
  Gods nabijheid in deze tijd van rust toegewenst.
  Ria en Wil

 2. Hallo Remke
  Wat een pech. Soms gebeuren dingen en dan sta je even stil of je wil of niet. Fijn dat het bot goed gezet is en dat Roelof zo goed voor je zorgt.
  Je hebt heel hard gewerkt misschien goed om even rust te (moeten) nemen.
  Heel veel sterkte. Ik weet dat stilzitten niet je ding is, maar rust goed uit. Lees een boek.
  Beterschap. 👍😘🙏

 3. Och Remke toch wat een toestand. Miep is dat ook een keer overkomen, maar het is een heel verschil waar het gebeurt in
  H’Wijk of bij jullie. Zij heeft 6weken ‘s nachts rechtop in de kussens geslapen, maar het is allemaal goed gekomen. Dat bidden en hopen we voor jou ook.
  Sterkte in deze stiltetijd en ook voor Roelof als mantelzorger .
  Liefs en groetjes
  Henk& Miep Spaan.

 4. Och Remke toch wat een toestand. Miep is dat ook een keer overkomen, maar het is een heel verschil waar het gebeurt in
  H’Wijk of bij jullie. Zij heeft 6weken ‘s nachts rechtop in de kussens geslapen, maar het is allemaal goed gekomen. Dat bidden en hopen we voor jou ook.
  Sterkte in deze stiltetijd en ook voor Roelof als mantelzorger .
  Liefs en groetjes
  Henk& Miep Spaan.

  1. Hartelijk dank Henk! Nou ik heb geen 6 weken rechtop geslapen. Zelfs niet 1 nacht. De inzichten daarover veranderen blijkbaar ook.
   Ik kan nu al veel meer bewegen met mijn arm. Maar er blijft wel een duidelijk knobbel over op het breukvlak. Volgens de kenners zou dat niet erg zijn.
   Jullie veel sterkte met de corona crisis die daar toch wel heel wat duidelijker voelbaar is dan hier.

 5. Oh oh Femke. Wat een pech maar gelukk7g is het tijdelijk.
  We wensen je van harte een voorspoedig herstel.
  Ja het coronavirus houdt ons danig in de greep. Bij jullie geen ziekte gevallen hopelijk.
  Dat zou zeer ernstig zijn.
  Dank voor jullie gebeden en ook jullie zijn in ons gebed. Lieve groet,
  Jan en Joke

 6. ai Remke, dus ook jij wordt stil gezet al is het niet vanwege Corona zoals wij hier allemaal. Heel veel sterkte en beterschap hoor
  groetjes,

  Willie

 7. Hoi Remke, wat vervelend om op deze manier stil gezet te worden. Fijn te lezen dat je zoveel liefde en zorg om je heen mag ervaren, maar toch hopen we met jou op een voorspoedig en volledig herstel, en dat je in deze tijd de vrede van God op een heel bijzondere en directe manier mag ervaren, samen met jouw kanjer Roelof. Hartelijke groet en sterkte van ons.

 8. Heel veel sterkte Remke en Roelof. Nooit leuk als je niets kunt doen en je wil zoveel.
  Wij wensen jullie heel veel sterkte en kracht van onze God om deze tijd toch welbesteed door te komen.

  Hartelijke groet
  Tonnis en Dieneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *