Feesten met Visie

Feesten

Vier jaar 4 Pijlers, tijd voor een feestje! Wat zijn we blij met alle mensen waarmee we de afgelopen 4 jaar mochten werken. Deze maand is het precies vier jaar geleden dat we in Lanza het werk van de 4 Pijlers begonnen. We organiseren feestelijke seminars en conferenties. We zijn in een feeststemming en ik heb mijn feestvlaggetjes en ballonnen tevoorschijn gehaald. Deze maand hebben we het gevierd in de 4Pijlers centra Lanza, en verschillende andere plaatsen. In maart staat de provinciehoofdstad Isiro op het programma voor een grote conferentie. Elke bijeenkomst begint met vrolijk zingen, gebed en een Bijbeloverdenking.

Tijdens de seminars laten we filmpjes zien van de akkers van de 4Pijlers en van de mensen zelf. Het is een participatief gebeuren. We vragen de boeren naar hun ervaringen met de verschillende technieken, met de groenbemesters en het verbeterde zaaizaad dat we eerder hadden uitgedeeld. We vinden het fijn om te horen hoe positief de mensen reageren: met de 4Pijlers behalen we grotere opbrengsten, wordt het werk lichter en hebben we minder onkosten dus netto meer inkomen. Dit opent allerlei mogelijkheden voor het gezin.

VaV

Wat gaan ze met het extra geld doen? Gaat het direct op aan urgente behoeftes? Of gaan ze hun uitgaven plannen? Is er een visie? VaV dat staat voor Vivre avec Vision (Leven met Visie). Hoe doe je dat? Het begint met een Bijbelse visie op het leven, volgens Romeinen 12:2 ’U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God wil en wat goed, volmaakt en Hem welgevallig is.

Voor de concrete toepassing hiervan heb ik een aantal pictogrammen uitgeprint, met akkers, bomen, koffieplanten, enzovoort.  Dat is de basis waarmee het gezin haar inkomen kan verdienen. Vervolgens plaatjes van een huis, een waterbron, douche/wc, medische voorzieningen, kinderen op school, brommer en fiets, sport, radio en tv, de kerk, muziekgroep, gebedsgroep, zorg voor weduwen en behoeftigen. Waar ligt je prioriteit: een mooi huis bouwen, een brommer, radio, een videoscherm? Op zich allemaal prima investeringen. Maar dan is de vraag: wil je investeren in een toekomst die alleen draait om jezelf? Of wil je naast je basisbehoeften, juist investeren in de kerk, evangelisatie, gebedswerk en de zorg voor armen en behoeftigen?

We zijn verbaasd om te zien hoe enthousiast de mensen hiermee in kleine groepen aan de slag gaan. Ze kiezen een aantal kaartjes uit en leggen uit waarom ze die gekozen hebben. Uiteindelijk is het de bedoeling dat men op gezinsniveau hiermee verder gaat: vader, moeder en kinderen, maken een planning voor de komende vijf jaar. Ze maken plaatjes van de belangrijkste doelen en hangen die aan de muur. Dat motiveert het hele gezin. Zo ontstaat een leven met visie, niet de visie van deze wereld, maar de visie van Gods Koninkrijk. We zien ernaar uit om dit programma verder uit te rollen op alle plaatsen waar mensen werken met de 4Pijlers.

Delen en eten

Het laatste onderdeel is het uitdelen van goed maiszaad. De deelnemers krijgen uitleg en kiezen de beste kolven uit, verwijderen het zaad van de top en de basis en rissen de rest af in een bak. De zaden van minstens 25 kolven gaan hierin en worden goed gemengd. Daarna wordt het in kleine porties uitgedeeld. Iedereen kan nu zelf dit mais-ras verder verbeteren en vermenigvuldigen. Daarnaast delen we groenbemester-zaad uit. De mensen zijn heel blij met dit zaaizaad, dat is erg bemoedigend voor ons.

En dan is het tijd om te feesten. Voor de meeste Congolezen betekent dit: veel en lekker eten. We hebben gezorgd voor voldoende eten, met in elk geval vlees. Ook staan er altijd rijst en bonen op het menu. De kooksters zijn de hele ochtend in de keuken bezig geweest. Nu kunnen de pannen op tafel. Het is een soort warm buffet. Iedereen laat het zich goed smaken en wij ook. Heerlijk samen genieten van de Congolese keuken. Lang leve de 4Pijlers, Vive les 4Piliers!

4×4: 4 ans 4 Piliers

3 antwoorden op “Feesten met Visie”

  1. Beste Roelof & Remke,
    Heel goed bezig, met nu alweer 4 jaar 4Pijler-methode! Hoop dat jullie kunnen genieten van alle feesten.
    Maar ook heel goed om VeV goed vorm te geven, want dan wordt het extra verdiende geld goed utgegeven!

    Wij bidden voor jullie en je werk!

  2. Zo blij word ik iedere x van jullie verhalen, van hoe God jullie werk en leven zegent! en daarmee de levens van zoveel mensen. VaV✨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *