Gasten, mais en groenbemesters

Verre gasten

Deze maand konden we de eerste stagiair ontvangen in de 4 Pijlers. Hij heet Don Beni en studeert aan de universiteit in Bukavu. Via onze website had hij interesse gekregen voor onze landbouwmethode. Hij wil zich hier zelf praktisch in bekwamen. Vier weken lang is Don Beni elke dag op het onderzoeksveld van de 4Pijlers te vinden en oefent er alle technieken. Later kan hij deze in zijn eigen omgeving toepassen. Dat zijn de 4 pijlers: 1. zaaien zonder ploegen, 2. groenbemesters, 3. verschillende mestsoorten op grond van eenvoudige bodemtesten en 4. verbeterd zaaizaad.

 Eenvoudige bodemtesten

  Oogsten van groenbemester zaad

We zijn uiteraard heel blij met deze interesse en hopen dat er nog velen zullen volgen. Tijdens zijn verblijf kregen we een week lang nog een andere gast: de nieuwe directeur van het Ontwikkelingsdepartement van de CECA-20 kerk, uit Bunia. Hij bezocht de verschillende plekken waar mensen actief bezig zijn met de 4 Pijlers en sprak met de bevolking. De mensen in Lanza zijn heel trots dat er nu mensen van ver weg op bezoek komen in hun dorp. Lanza telt mee!

De directeur Ontwikkelingswerk (midden) bezoekt 4PIjler groepen op hun velden
en praat met de vevolking

Mais
De afgelopen maand zijn we verder bezig geweest met het oogsten van mais. Deze mais hebben we geteeld om goed zaaizaad te kweken. Roelof heeft het zaad verbeterd op twee manieren: hij heeft de zieke planten verwijderd en inteelt voorkomen. Voor het zaaizaad worden de mooiste en grootste kolven geselecteerd. Vervolgens worden de zaden er met een eenvoudig machientje vanaf gehaald en daarna te drogen gelegd.

Mais tussen de Mimosa wordt geoogst

Met dit machientje worden de korrels van de kolven gehaald
De maiskorrels liggen te drogen

Groenbemesters

Bij de maisvelden hebben we twee soorten groenbemester ingezaaid: Mimosa en Mucuna. Groenbemesters verbeteren de bodemstructuur, verhogen de bodemvruchtbaarheid en het organische stofgehalte. En ze bedekken de bodem waardoor de onkruiden geen kans meer krijgen. Elk van de groenbemesters heeft zijn specifieke eigenschappen.

Mimosa (Kruidje roer-me-niet) groeit in het begin vrij traag en wordt ingezaaid bij de eerste keer wieden in de mais. Tegen de tijd dat de oogst bijna rijp is, bedekt hij de hele oppervlakte en groeit zelfs boven de maisplanten uit. De onkruiden zijn bijna verdwenen. De soort die wij hebben is met stekeltjes. Hierdoor beschermt hij de mais tegen vraat door wilde dieren zoals apen. Tijdens een praktische workshop voor 4Pijler-trainers nemen we een kijkje op het maisveld waar mimosa tussen groeit. Het is even wat werk om de mimosa naar beneden te slaan. Je moet je wel kleden met en lange broek en laarzen. Met een hak duwt Roelof wat mimosa aan de kant. Dan komt de grote verrassing: de grond eronder is helemaal schoon en zacht! “Het lijkt wel een bosgrond!”, roept een van de deelneemsters uit.

Nadat de mais is geoogst en afgemaaid, worden de resten van mais en Mimosa in rijen gelegd. Daar kan het verder composteren en dienst doen als organische mest. Daartussen is de grond nu mooi schoon en direct klaar voor het inzaaien van nieuwe mais. Er worden plantgaten gemaakt en daarin wordt de mais gezaaid zonder de grond te ploegen. Roelof en ik zijn erg blij met deze succesvolle groenbemester.

Zaaien zonder te ploegen…

tussen de plantresten van mais en mimosa

Mucuna groeit sneller en wordt ingezaaid als de mais op kniehoogte is. Als een klimplant groeit hij tegen de maisplanten op en bedekt ook het grootste deel van de bodem, maar niet helemaal. Tijdens de workshop bekijken we ook het Mucuna-maisveld. De bodem eronder ziet er mooi uit, maar er staan ook nog de nodige onkruiden. Ook met deze groenbemester zijn we heel blij maar er blijven nog punten over voor verdere studie.

Mucuna tussen de geoogste mais wordt afgemaaid

De rijpe Mucuna wordt geoogst

Na bijna drie seizoenen maisteelt op het zelfde perceel, zien we de opbrengst steeds toenemen dankzij deze groenbemesters. Prachtig om te zien!

Vanuit de bevolking komt er steeds meer belangstelling voor. De trainers op de workshop krijgen elk een handvol Mucuna zaad mee naar huis om ze te vermenigvuldigen en later zelf te gebruiken en uit te delen.

Deelnemers met een zakje Mucuna zaad

3 antwoorden op “Gasten, mais en groenbemesters”

  1. Roelof en Remke wat mooi om te lezen over de goede resultaten op jullie noeste arbeid en voorlichting en ook dat de bevolking het op pakt.
    Welkom met verlof in Harderwijk! en ook voor een bakkie bij ons thuis.
    groetjes Henk & Miep Spaan.

  2. Wat een mooie resultaten! Fijn dat jullie steeds meer de vruchten mogen zien groeien van alle inspanningen, en dat meer en meer mensen hiervan mogen profiteren en deze methoden elders kunnen gaan toepassen. Blijf maar lekker doorgaan zo, sterkte en ook veel plezier in dit alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *