In Memoriam: papa Ndani 1952 – 2022

Zodra hij hoorde dat we in Lanza waren begonnen met een landbouwprogramma, stond hij voor onze deur. Hij wilde er alles van weten. Nog geen week later begon hij met de toepassing van de eerste pijler; zaaien zonder te ploegen. Hij zag dat het werkte en begreep de theorie erachter. Meteen belde hij zijn vrienden uit een wijde omgeving en regelde hij trainingen. Zo opende hij voor ons vele deuren. Vanaf het niveau van kleine dorpjes tot aan het niveau van de provinciehoofdstad, van het eenvoudige boerengezin tot aan de landbouwminister en de gouverneur. Binnen een jaar had Ndani alle 4Pijler technieken onder de knie. Zijn akkers begonnen steeds meer op te leveren. Met de inkomsten ervan ondersteunde hij studerende familieleden en gaf hij hulp aan alleenstaande weduwen en andere kwetsbare mensen. Ook kon de lokale kerk altijd op hem rekenen.

Ndani met de provinciale minister van Landbouw en de adviseur van de gouverneur

Ndani en zijn vrouw Esther vormden een aantrekkelijk echtpaar. Altijd waren er gasten, altijd waren er mensen die hun advies wilden of gewoon wilden genieten van rust en liefde. Ndani was dol op Gods Woord en had veel geestelijke zonen en dochters. Mensen die door het leven, de liefde en de woorden van Ndani en Esther hadden ontdekt wie Jezus is. Voor ons en onze collega-trainers was Ndani de vader van het 4Pijler programma. Hij kende ons allemaal, hoe we leefden met Jezus en welke zorgen we hadden. Hij nam altijd de tijd om met ons te bidden en om ons aan te moedigen. De bezoeken aan hem en Esther gaven energie en nieuwe passie voor Gods Rijk.

Lichamelijk had Ndani veel klachten. Hij liep slecht en kwam snel adem te kort. Een jaar geleden kreeg hij wonden aan zijn beide benen. Hij liet zich behandelen door verschillende lokale artsen, maar de wonden werden steeds erger. Uiteindelijk werd vastgesteld dat zijn aders in zijn onderbenen niet goed functioneren (veneuze insufficiëntie). Hij is eind november geopereerd aan één been, waarbij de oppervlakkige aders zijn verwijderd, zodat andere het bloed beter zouden laten doorstromen. De situatie in het geopereerde been leek iets te verbeteren. De voorwaarde was dat de benen wel voortdurend omhoog werden gelegd. En de wonden moesten twee keer per dag worden gereinigd en verzorgd met honing. Remke heeft haar best gedaan om Esther en anderen hierin bij te staan. Als er goede vooruitgang werd geboekt aan het geopereerde been, zou ook het andere been geopereerd worden. Wij zouden in Nederland op zoek gaan naar steunkousen. Heel misschien zou hij over zes maanden weer langzaam kunnen bewegen. Het liep anders.

Ndani met Margreet tijdens een evangelisatiecampagne in november

Vroeg in de morgen op vrijdag 11 maart kregen we het droevige bericht dat papa Ndani was overleden. De oorzaak is onduidelijk. Mogelijk was er een complicatie met trombose en een longembolie. We zijn natuurlijk direct op weg gegaan om zijn vrouw en familie te ontmoeten. Helaas was het lichaam al door verwanten opgehaald, om begraven te worden in zijn geboortestreek. Wij hebben gebeden en gerouwd met de achterblijvenden en zijn weer teruggegaan naar huis. We zien ernaar uit papa Ndani op de nieuwe aarde weer te zien. Wat zal hij genieten van zijn verheerlijkte en perfecte lichaam. En wat zullen we ons samen met hem verheugen in Gods licht en liefde.

6 antwoorden op “In Memoriam: papa Ndani 1952 – 2022”

  1. Wat een geweldige broeder voor jullie en anderen en een voorbeeld voor zijn omgeving. Gecondoleerd met dit persoonlijke verlies. Gelukkig mogen we hier overheen kijken naar Gods toekomst!

  2. wat een prachtige beschrijving van papa Ndani, zijn leven, zijn hart. Ookal kende ik hem niet, raakt het memVeel liefde en kracht toegebeden voor jullie en zijn familie/ gemeenschap.

  3. Gecondoleerd met het verlies van papa Ndani. Dat hij bij de Vader thuis is zal zeker een grote troost zijn, maar het gemis zal ook een plaats nodig hebben voor een mate van rouw voor zijn vrouw en kinderen en andere geliefden.
    Bijzonder dat Vrede en verdriet naast elkaar kunnen bestaan !

    Veel zegen voor jullie en jullie werk toegewenst en dat jullie tot zegen mogen zijn
    Hartelijke groet Christien vdr Hooning Staman 👐🙏❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *