Koffie, Sesam en Kerstfeest 2022

Koffie

Drie jaar geleden hadden we ze geplant, de jonge koffieplanten op de 4Pijler akkers. En dit jaar is het zover: de koffiebessen zijn rijp voor de oogst. Als de besjes mooi rood zijn, worden ze geplukt en uitgelegd om te drogen. Daarna worden ze gestampt met een houten stamper in een mortier. Na het wannen blijven de verse koffiebonen over. Nu kunnen we eindelijk onze eigen koffie gaan drinken. Natalie roostert de bonen op een houtskoolvuur. Nu kan ik de ze malen met een handmolen. Alles gebeurt op ambachtelijke wijze. Door de toepassing van de 4Pijlers hebben de koffieplanten een goede opbrengst en de staan de planten alweer in bloei. De mensen zijn verbaasd. De koffie variëteit die hier groeit is Cofea Robusta, een pittige koffie met een hoog cafeïne gehalte. Een flinke oppepper.

Sesam

Vanaf vorig jaar eten we ook sesam van onze eigen akkers. De plant heeft bleekroze bloemen, in de vorm van een soort leeuwenbekje. Een leuk bloempje voor in je bloementuin. Ongeveer vijf maanden na het zaaien zijn de zaadjes rijp. Elisabeth snijdt de stengels af en bundelt ze. Vervolgens worden ze te drogen gehangen aan een geïmproviseerd rek. Na twee weken zijn de zaaddozen droog. Sterke vrouwen slaan de zaden eruit. Sesamzaad is een zeer gewild product. Door de 4Pijler methode worden de opbrengsten meer dan verdubbeld. De meeste mensen hier malen het tot sesampasta. Dit wordt gebruikt in sauzen et groentes, vlees en gedroogde vis. Wij mengen de zaadjes door onze muesli. Heerlijk!

Kerstfeest 2022

Er waren geen duidelijke plannen voor de kerstviering dit jaar. Wel hadden we een paar mensen uitgenodigd om de kerstdagen met ons in Lanza te vieren. Onze Nederlandse vrienden uit Bunia, onze Duitse vrienden in Adi en ook onze Congolese vrienden in Bunia kregen een uitnodiging. Maar niemand reageerde. Geen probleem, dan vieren we het toch gewoon samen met onze broeders en zusters van de kerk in Lanza! Tot een week voor kerst onze Congolese vrienden ineens een whatsappje stuurden: we willen graag in de kerstvakantie bij jullie logeren. Wat een verrassing: Samuel en Sara Reta komen met ons het kerstfeest vieren in Lanza! Samuel Reta kennen we al heel lang, nog van onze eerste jaren in Congo. Hij was toen directeur van het Bijbelinstituut en nu is hij coördinator van al het Bijbelonderwijs in de CECA-kerk. Zijn eerste vrouw is overleden en hij is hertrouwd met Sara.

Het worden waardevolle dagen. Ze logeren in ons gastenhuis en zijn direct helemaal verliefd op Lanza. Wat een rust, wat een mooie natuur! Samen maken we wandelingen naar onze akkers en leggen we nog eens de grote lijnen van de 4 Pijlers uit. Ze zijn enthousiast over de goede opbrengsten.  Al vijf jaar past het echtpaar de 4Pijler methode gedeeltelijk toe en vanaf nu willen ze alle 4 pijlers goed gaan toepassen. Natuurlijk maken we ook een wandeling naar de rivier. De natuur is indrukwekkend en we zien mooie bloemen en vogels. We genieten veel heerlijke maaltijden samen en praten en lachen wat af en we bidden samen.

Uiteraard wordt kerkleider Reta gevraagd om op kerstzondag te spreken in Lanza. De boodschap is duidelijk en indringend: Jezus is naar de aarde gekomen als mens om ons te bevrijden van onze zonden. Het wordt een vrolijke dienst met veel muziek, zang en dans. Iedereen is gekleed op zijn “kerst-best”. Sara heeft een lap feestelijke stof voor me gekocht en naait daaruit de dag voor kerst een blouse en twee omslagdoeken. Zo kan ook ik op kerstdag helemaal stralen in de typisch Congolese klederdracht. Zondagochtend vroeg zijn de vrouwen van de kerk in de keuken te vinden. Vandaag eten we als gemeente samen. Een enorme organisatie. Grote pannen rijst, vis en vlees staan op het vuur.

De kerstdienst in Lanza is ook een gelegenheid om je jaarlijkse bijdrage aan de kerk te geven. De van tevoren uitgedeelde enveloppen mogen nu worden ingeleverd met inhoud. Jong en oud komen naar voren met hun enveloppe onder begeleiding van luide muziek en dans. Hoe veel of weinig je ook bezit, op deze dag geeft iedereen met blijdschap. Na de dienst is er de gezamenlijke maaltijd. Wat een mooi kerstfeest.

Op dinsdag brengen we onze gasten weer terug naar Aru. Vandaar vliegen ze de volgende dag met de MAF terug naar Bunia. Ze zijn heerlijk uitgerust en blij dat ze even konden ontsnappen aan de drukte en de spanningen in Bunia. Er zijn verschillende militante rebellengroepen die huishouden in de dorpen rondom Bunia. Als we dit horen zijn we weer extra dankbaar voor de rust en veiligheid hier in onze omgeving.

Danken en bidden

We danken God voor:

  • De regens die goed hebben doorgezet waardoor de gewassen goed konden rijpen
  • Energie en doorzettingsvermogen van de gebedsgroep in Lanza. Er gaat veel goede invloed vanuit naar mensen in nood.
  • Gelegenheden voor evangelisatie en gebed
  • Gelegenheden om Bijbelstudies te geven en het Woord te delen
  • De tijd van feestdagen en rust
  • Het bezoek van onze vrienden Samuel en Sara Reta

Bidden jullie mee?

  • Dat de Jezusfilm in de lokale taal, het Dhongoko op tijd klaar mag zijn
  • Voor een goede voorbereiding voor de evangelisatiecampagne met de Jezusfilm volgend jaar
  • Voor het stellen van goede prioriteiten bij het snel groeiende werk van de 4Pijlers
  • Voor bescherming voor de vele reizen die op het programma staan

2 antwoorden op “Koffie, Sesam en Kerstfeest 2022”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *