Neema

Onkruid op rijen, met bananenbomen erin geplant

Neema is druk bezig op haar akkers. De mais van het eerste seizoen is bijna rijp om te worden geoogst.  De welig tierende onkruiden en struikjes heeft ze gemaaid en op rijen gelegd. Een enorm karwei! Ze is er dagen mee bezig geweest maar nu heeft ze ook wat! Namelijk: vruchtbare grond. De onkruidresten worden niet verbrand. In de vruchtbare rijen heeft ze bananenstekken geplant. Tussen de rijen in gaat ze mais en soja zaaien en op een ander stuk rijst. Uiteraard zonder te ploegen. In haar maisveld heeft ze ook al een groenbemester gezaaid. De mais en cassave zijn van goede kwaliteit en ziektevrij. Kortom alle 4 pijlers worden toegepast. Neema is vanaf het begin enthousiast over de 4Pijlers methode. Al drie jaar is ze een van de trainers voor de 4Pijlers in Lanza. Ze is een van de weinige vrouwelijke trainers en we zijn heel blij met haar.

Haar man Meshac is niet zo’n landbouwer. Hij is meer een handelaar en in het droge seizoen verzamelt hij wilde peper in het bos. Dat heeft hem dit jaar een tweedehands brommer opgeleverd. Hij gaat met de brommer naar de markt, 18 km verderop om producten te verkopen. Ook verdient het gezin een zakcentje bij met een molen op een benzinemotortje, waar de dorpelingen hun cassave en mais laten malen. Neema en Meshac hebben zes kinderen in leven en twee kinderen die als baby zijn overleden. Hun oudste dochter, Claudine is 16 en al van school af, de oudste zoon, Sage is 13 jaar en gaat volgend jaar naar de middelbare school. Ik vraag aan Sage wat zijn droom is voor de toekomst. Ik wil graag in de bouw, zegt hij. Veel jongens dromen ervan om timmerman of metselaar te worden. In Lanza en omgeving valt er nog heel wat te verbeteren aan de kwaliteit van de woningen, werk genoeg dus. Na Sage komen nog Ribe, Noëla, Clémence en Sifa. De kinderen poseren graag voor de foto.

Neema met haar jongste vier kinderen, van links naar rechts: Sifa, Clémence, Ribe en Noëla 

Neema en Meshac met hun oudste drie: Claudine, Sage en Ribe.

Naast haar werk op de akkers is Neema zeer actief in de kerk. Ze zit in het zangteam, in het gebedsteam en verder ze is directrice van de zondagschool en adviseur voor het jeugdwerk. Meshac is gitarist in het muziekteam en jeugdleider. Dit gezin is een voorbeeld voor velen met een spilfunctie is de kerkelijke gemeente.

Meshac repareert de maismolen

Wat is het voordeel van de 4Pijlers voor Neema en haar gezin? Ik dank God iedere dag voor de 4 Pijlers, zegt ze. Allereerst is het werk een stuk lichter geworden omdat ze niet meer hoeft te ploegen. Met de oude methode moesten ze hard zwoegen met de landbouwhak om een klein stukje land te bewerken. De opbrengst was net genoeg om van te eten maar er bleef niets over voor de verkoop. Nu kan ze meer oppervlakte bewerken, ruim 1 hectare en houdt ze ook producten over om te verkopen. Als dank krijg ik twee verse maiskolven mee om zo op te eten. Heerlijk!

Ik vraag Neema wat haar dromen zijn voor de toekomst. Ze wil graag al haar kinderen een goede opleiding laten volgen. En, als er geld genoeg is, gaan ze een huis bouwen met een dak van golfplaten. Misschien de eerste klus voor Sage?

.

8 antwoorden op “Neema”

 1. Geweldig bemoedigend verhaal over jullie visie en inzet in het land. Ben blij hier op afstand deel te mogen zijn

 2. wat een prachtig verhaal uit het leven gegrepen!

  Zo komt jullie werk letterlijk tot leven daar en ook tot leven voor de lezer, zoals ik ..

 3. Wat weer een prachtig gezin die zo hun best doen. Dankzij de 4 pijlers hebben ze het nu gemakkelijker.
  Veel dank voor jullie 8nzet en Gods zegen op jullie werk!
  Lieve groet
  Jan & Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *