
We genieten ervan om terug te zijn in Lanza. Wat fijn om alle mensen weer te zien. Mensen die ons dierbaar zijn geworden: Kabibi onze hulp (inmiddels hoogzwanger), Mateso de 4Pijler-assistent, de buren aan alle kanten en alle andere vrienden die we gekregen hebben: Augustin en Mirthe, Angoyo en Marie, Safari en Raelle, Elizabeth en nog veel meer. Allemaal zijn ze er, gezond en wel. De meesten zijn bezig op hun rijstvelden de wacht te houden tegen vogels en apen. Het dorp lijkt bij tijden wel uitgestorven. Overdag zitten de meeste mensen op hun veld (hun ngbabú, zoals ze dat in het Bangala noemen). En ondertussen is de rijst aan het rijpen en bijna klaar om te worden geoogst. Soms heeft iemand de pech dat een nijlpaard ’s nachts het veld op komt. Dan is zomaar de helft van de opbrengst verloren! Daar valt helaas vrijwel niets tegen te doen
Vrienden op bezoek bij ons thuis
Wij zijn erg blij met de goede opbrengst van de gewassen op de demonstratievelden zoals mais, bonen, rijst en in de groentetuin: kool, aubergine, uien, paprika, pompoenen en wortels. De mais op ons veld was al geoogst terwijl wij in Nederland waren.
Groente oogst
De hoogste tijd om het te verwerken. Daar ben ik de eerste weken aardig druk mee. De kolven, opgehangen in onze ‘huiskamer’, worden er afgehaald, ontdaan van de schutbladen en dan met een slim machientje ontdaan van de korrels. Dat gaat prima en razendsnel, zonder je handen te bezeren. Een nieuwigheid hier in Lanza en dus wil iedereen het graag even proberen, ook de kinderen. De korrels worden uitgelegd in de zon en gewand. De beste maiskolven leveren zaaizaad. De rest gebruiken we zelf, om op te eten en om te verkopen. Dat geldt ook voor de kool en aubergines. Er wordt nauwelijks groente geteeld in de directe omgeving. Onze groente vindt dan ook gretig aftrek, vooral in het weekend. De opbrengst van de verkoop is voor het dekken van de onkosten.
De mais wordt gewand
De rijst op ons veld is nu rijp en wordt geoogst. Dat gaat hier gewoon met de hand, met een mesje of een sikkel. Daarna wordt het op rekken gelegd om wat te drogen. Vervolgens kan de rijst worden gedorst. De korrels worden er met stokken uit geslagen. De opbrengst is goed: 3,5 ton per hectare. Gemiddeld oogst men hier maar 1 ton per hectare. Het is gezaaid zonder te ploegen en er is groenbemester tussen gezaaid.
dav
De tweede bonenoogst is ook klaar en vrouwen zijn bezig met de oogst. Bij terugkeer heeft Roelof al weer nieuwe mais en boontjes gezaaid, in de gewasresten van de vorige oogst. Zonder te ploegen uiteraard.
Rijst dorsen Op het droogrek Rjist oogsten
Behalve in de tuin ben ik wekelijks te vinden op de gezondheidspost in Lanza. In mei was er een mazelenepidemie. Ik ben onderzoek gaan doen naar de vaccinaties van jonge kinderen onder 5 jaar. Het bleek dat er in heel 2019 tot augustus geen vaccinaties of consultaties zijn verricht voor deze kinderen. De hoogste tijd dus om daar weer mee te beginnen! Er is een vaccinatieprogramma van de overheid. Er staat een koelkast op zonnepanelen in de gezondheidspost in Lanza. Vaccins kunnen 14 km verderop worden gehaald met een koelbox. De zogenaamde “cold chain” is dus in principe intact.
De koelkast met vaccins Koelbox
Ik heb met de gezondheidswerkers gepraat en erop aangedrongen dat dit programma weer gaat functioneren. In augustus is er begonnen met het wegen van de kinderen tot 5 jaar. Vanaf september worden er weer maandelijks vaccinaties gegeven en worden de kinderen gewogen. Het is een eerste goede stap vooruit in de preventie van ziektes en ondervoeding. Tijdens deze sessies wordt er ook voorlichting gegeven over het hoe en waarom van de vaccinaties en bijvoorbeeld over voeding van de kinderen.
Waarom heeft dit zo lang stil gelegen, vraag ik me af. Er zijn verschillende redenen. Maar de belangrijkste is waarschijnlijk dat met het vaccineren van kinderen geen geld binnenkomt in de kas van de gezondheidspost. In tegenstelling tot behandelingen van ziektes en de medicijnen, zijn vaccinaties in principe gratis. De gezondheidswerkers moeten natuurlijk ook leven. Als je er niet direct iets mee verdient, dan ga je liever naar je rijstveld. Dat levert tenminste nog iets op. Verder is erop dit moment niet echt een managementteam voor de gezondheidspost. Iedereen doet dus maar wat hem/haar het beste uitkomt. Er wordt gesproken over het vormen van een nieuw managementteam.
Goede berichten weer, Remke!
Dank voor je blog weer!
Dank jullie wel! Wat een prachtige foto’s! Sjaloom, Fred
Wat een positieve berichten en prachtige foto’s, Remke! Ontzettend fijn dat er zo’n merkbaar effect is van deze methode. Hopelijk is de bijvangst dat men ook vertrouwen ontwikkelt in de gezondheidsadviezen die je geeft.
Liefs!
geweldig te lezen Remke dat er een goede oogst is! wat moet dat een voldoening geven!
goede feestdagen!
groetjes,
Willie
Hartelijk dank Willie. Jij ook goede feestdagen gewenst!
Wat een Zegen op jullie werk met zo’n mooie oogst Roelof en Femke. Hele fijne feest dagen!
Gods Rijke Zegen ook voor het Nieuwe Jaar!
Wat mooi Remke om dit weer zo te lezen.
Gods zegen en Zijn Shalom.
Roelof & Remke,
Mooi te zien hoe goed de oogst eruit ziet in Lanza. Hopelijk is het allemaal genoeg voor de mensen; en kan met het zaaizaad het komende jaar weer worden ingezaaid.
Jullie beiden heel veel sterkte en Gods Wijsheid!
Dankjewel Joost!