Planten en zaaien

Planten en zaaien

Regen

Ook wij zijn druk bezig met planten en zaaien. Naast ons huis zijn er twee kleine veldjes. In een daarvan hebben we mais gezaaid, in de ander boontjes. Uiteraard volgens de 4Pijlers methode, dus zonder te ploegen. De mais en de boontjes zijn al opgekomen en we hopen maar dat het nu gauw gaat regenen. Doordat er niet geploegd is, houdt de grond het vocht wel beter vast dan in geploegde velden. De planten houden het zo iets langer uit zonder regen. Daarnaast heb ik een paar kweekbedjes gemaakt waar ik wat groenten heb gezaaid zoals tomaten, paprika en aubergines. Deze begiet ik dagelijks.

De velden die ons zijn toegewezen door de dorps-chef, gebruiken we voor training van toekomstige trainers en voor de productie van goed zaaizaad. We hebben daar mais en bonen gezaaid en we hebben bananen-, cassave- en ananasstekken geplant. Er is ook een veld dicht bij een stroompje waarin we uien hebben gezaaid in zaaibedden. Die moeten elke dag begoten worden, zolang het niet regent.

Trainingen en groepen

De afgelopen 6 weken hebben Roelof en ik verschillende groepjes van vier jongeren getraind in de nieuwe landbouwmethode. We werken iedere ochtend tussen 8 en 12 op het veld mee. Het wordt meestal erg heet, over de 33 graden in de schaduw. Soms zoeken we verkoeling in een stroompje in de buurt. Roelof doet dat op zijn eigen manier.

Aan het eind van hun trainingsperiode doen ze een test en als ze slagen kunnen ze trainer worden van een groepje van arme en zeer arme en/of kwetsbare gezinnen waarvan ze zelf deel uitmaken. Ongeveer 6 tot 8 van hen zullen inderdaad zo’n groep op gaan zetten. Een groep van vijf families is al met de trainingen begonnen. Ze hebben vooraf een bijeenkomst gehad met ons erbij waarin we afspraken hebben gemaakt over de trainingsprogramma’s. Ze organiseren het verder helemaal zelf. Wij doen de supervisie en bezoeken van tijd tot tijd de gezinnen. De trainingen worden gedaan op de velden van de verschillende leden. De deelnemers zijn heel enthousiast en willen het graag leren.

Verrassing

Afgelopen zondag werden we verrast door de kerkelijke gemeente van Lanza. In de kerk hadden we al gezien dat er een collecte werd gehouden in natura. Maar er werd in de Dongo taal over gepraat zodat wij er niets van verstonden. Deze inzameling bleek voor ons te zijn. In de middag kwam er een groep mannen en vrouwen met allerlei etenswaren op hun hoofd zingend naar ons huis toe. Het was het welkomstcadeau van de kerk voor ons, de “gasten”. Echt veel voedsel: een grote zak rijst, een zak cassavemeel en verder pinda’s, bananen, mais, sorghum, honing, eieren en een kip! En dat allemaal van een arme bevolking aan het eind van een lang droog seizoen sinds december vorig jaar. We zijn diep onder de indruk van deze welkomstgeschenken. We hebben samen met ze gezongen en gebeden en hen daarna in huis genodigd voor een kop thee met (zelfgebakken!) cake.

5 antwoorden op “Planten en zaaien”

  1. Hello. I have checked your 4pillars.nl and i see you’ve got some duplicate content so
    probably it is the reason that you don’t rank high in google.
    But you can fix this issue fast. There is a tool that creates content like
    human, just search in google: miftolo’s tools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *