Seminars met een gouden randje

Evangelisatie

In september vindt de lang verwachte evangelisatietraining plaats in Lanza onder onze begeleiding.  Evangelisten van twaalf kerken uit Lanza en omgeving komen op zondagavond naar Lanza toe, een groep van ongeveer 50 mensen in totaal. Maandagochtend beginnen we met een dagopening. Het enthousiaste zingen, zoals mensen dat hier kunnen, wordt begeleid op een trompet. Daarna is er gebed en onderwijs.

We doen veel praktische oefeningen en rollenspelen met de deelnemers. Ook werken we met een serie van vijf filmpjes “Wandelen met Jezus” in het Lingala. En ’s avonds vertonen we de filmpjes aan alle mensen die het willen zien, vooral de jongeren van Lanza. Dat is direct een mooie praktijkoefening! De belangstelling is groot en na afloop reageren enkele mensen op de oproep voor gebed. Nu is het een kwestie van nazorg. Wie gaat deze nieuwe discipelen van Jezus begeleiden? Het is de bedoeling dat de evangelisten nu deze mensen verder begeleiden in hun eigen gemeente. Ze krijgen boekjes die daarbij kunnen helpen als leidraad. De evangelisten krijgen bij toerbeurt het videoscherm met de filmpjes om ze in hun eigen gemeente te tonen.

Veel evangelisten zijn al iets ouder en hebben daardoor behoefte aan een leesbril. Gelukkig kan ik in die behoefte voorzien met mijn voorraad leesbrillen van een goedkope winkelketen uit Nederland. In de pauzes komen ze een bril bij mij halen tegen kostprijs. Eerst wel even uittesten op het meest gelezen boek, de Bijbel.

Certificering

Begin oktober hebben we een andere mijlpaal. Deze keer voor de hoofdtrainers van de 4Pijlers. Omdat we, na bijna vijf jaar, binnenkort vertrekken uit Lanza, vinden we deze maand het geschikte moment hiervoor. We houden het certificeringsseminar in Makoro, centraal gelegen dorp aan een belangrijke verkeersweg. Dit is goed bereikbaar voor iedereen want sommigen komen van ver.  Er zijn dertien hoofdtrainers waaronder vier vrouwen, die hun certificaat verdiend hebben. Ze krijgen gelegenheid om te vertellen over hun eigen ervaringen met de 4 Pijlers: Welke voordelen hebben ze er als familie aan, hoeveel gezinnen hebben ze erin kunnen begeleiden, hoe zijn het bos en de savanne erdoor gespaard gebleven? De verhalen zijn erg bemoedigend. We geven ook verdieping aan hun kennis over de 4Pijlers.

En dan is het grote moment aangebroken: het uitreiken van de certificaten. Het is feest, dus kleden we de zaal vrolijk aan met vlaggetjes. Samen met het certificaat krijgen de deelnemers ook een 4Pijlers button opgespeld. Een zichtbaar teken dat ze officieel een 4Pijlers-trainer zijn. Hier noemen ze dat een “insigne”, een belangrijk symbool.

Met gepaste trots neemt iedereen zijn certificaat in ontvangst waarna ze een kort persoonlijk woord uitspreken. Ik ben ook trots, vooral op de vrouwen onder hen. Zij hebben dit gedaan naast hun taak als moeder en huisvrouw. In Congo is dat al een veeleisende voltijdsbaan. We bemoedigen deze hoofdtrainers om vooral door te gaan met dit werk voor de 4Pijlers, net zo lang totdat iedereen in hun omgeving de nieuwe landbouwmethode overneemt. Zo wordt de grond geconserveerd, het gezinsinkomen verhoogd, de landbouw gestabiliseerd en de natuur gespaard. Tot slot gaan we op de groepsfoto en is er nog een maaltijd voor allemaal. Dankbaar reizen we terug naar Lanza.

Terug in Lanza

Voor ons in Lanza is nu de laatste maand aangebroken. We zijn ondertussen al bezig met het voorbereiden van onze nieuwe woning. In de timmerwerkplaats naast ons huis worden alvast de deuren gemaakt. Het zal niet gemakkelijk worden om Lanza achter ons te laten. Zo lang we hier zijn, genieten we nog van de rust en de rijke natuur in deze omgeving!

5 antwoorden op “Seminars met een gouden randje”

 1. Wat een bemoedigende vreugdevolle bericht…..ik ben ook erg trots op jullie Remke en Roelof met welke overgave, enthousiasme en professionele aanpak jullie het werk uitvoeren. En nu afscheid nemen en elders opnieuw starten…..petje af!!!!!

 2. Wat een voorrecht om dit werk te mogen doen!
  Idd. Heel veel redenen tot grote dankbaarheid voor jullie en de inwoners van Lanza!

  We wensen jullie Gods zegen toe op jullie nieuwe plek!
  Tevens wensen wij de inwoners van Lanza en omgeving Gods nabijheid en kracht om voort te zetten wat ze van jullie geleerd hebben!

 3. Lieve Roelof en Remke,

  Mooie beelden van prachtige momenten!
  Sterkte in deze laatste weken in Lanza!

  Tjalling.

 4. Dag Roelof & Remke,
  Fijn dat jullie de evangelisatietraining in Lanza hebben kunnen geven, als ook de 4-Pijlers certificering van de 13 trainers!
  Echter ik begrijp dat jullie Lanza na 5 jaar gaan verlaten, maar heb nog niets gelezen over jullie volgende stap naar … ben erg benieuwd wat jullie in 2024 gaan doen?!
  Mvgr Joost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *