Terug van weggeweest

Met een warm welkom worden we op 20 november onthaald in Lanza. Bijna 3 maanden zijn we weg geweest. De mensen wachten vol spanning: “Zouden ze wel terugkomen? Ah daar zijn ze dan eindelijk!” Het geluid van de auto in de verte heeft het hele dorp al gealarmeerd, kleine kinderen zwaaien naar ons en roepen de begroeting: “Mbote, mbote!!” Onder de mangoboom staat een klein ontvangstcomité klaar. De vrouwen maken en dansje van blijdschap. Er wordt gebeden en gedankt: couple VanTil is er weer!

We zijn heel blij om iedereen weer te zien, de buren, onze medewerkers, het huis, de tuin, de hond. De daaropvolgende dagen krijgen we regelmatig bezoekers die ons komen begroeten en samen God willen danken voor onze veilige thuiskomst.

De eerste kerkdienst is een feest. Corona bestaat hier in Lanza niet meer. Of is het hier nooit geweest? Alle activiteiten draaien weer op volle toeren: de koren, de vrouwengroep, de zondagschool, het jeugdwerk en de scholen. Er is geen enkele beperking, geen mondkapjes en niet voortdurend handenwassen. We zijn weer in Congo!

Al gauw gaat het leven weer door als voorheen. We bezoeken boeren op hun velden, we organiseren nieuwe seminars. Het is bemoedigend om te zien hoe goed bij sommige groepen de 4Pijler methode wordt opgepikt. We zien prachtige maisvelden waar niet geploegd is en groenbemester tussen is gezaaid. Deze mais is gekweekt voor het zaaizaad om weer door te geven aan andere boeren. Het is een verbeterde soort, die de boeren zelf verder kunnen kweken.

We gaan naar de overkant van de rivier om ook daar boeren op te zoeken. Ook hier plannen we seminars over de 4 Pijler landbouw. We praten een tijdje met de dorpschef daar. Na een poosje praten over de nieuwe landbouwmethode heeft hij een belangrijke vraag voor Roelof: “Heeft u niet een middel om het bos te doden? Het bos is erg lastig, dat bemoeilijkt de landbouw”! Oeps, hij heeft het nog niet helemaal begrepen. Ons doel is nou juist om het bos te beschermen. Doordat de mensen op een vast stuk grond blijven telen, wordt de rest van het bos gespaard. We doen ons best om de voordelen van het bos te beschrijven: het zorgt voor zuurstof en voor een goed klimaat met genoeg regen en het is een woonplaats voor vogels en allerlei planten en dieren en voor de Pygmeeën, de originele bevolking van het Congolese oerwoud. Zo had de chef het nog niet bekeken.

Onderweg ontmoeten we een groepje Pygmeeën uit de buurt. Ze vinden het leuk om met ons op de foto te gaan.

Op het veld van de 4 Pijlers is ook van alles te doen. De rijstoogst is in volle gang. De koffieplanten en bananenbomen worden onderhouden en bemest met compost.

Mijn groentetuin is een beetje verdroogd en veel van de kolen zijn bedorven door de overvloedige regen in oktober. Maar er is wel veel gember geoogst en wortels, paprika, rettich, boomaardappelen, pompoenen, rijst, soja, witte en bruine bonen en mais. Zo kunnen we weer allerlei verse producten uit onze eigen tuin eten. Heerlijk!

 

20 antwoorden op “Terug van weggeweest”

 1. Hallo Remke & Roelof
  Fijn dat jullie genoten hebben in Nederland en samen met familie goede tijden mochten hebben. Ook het graf van Douwe kunnen bezoeken wat je dan echt doet realiseren dat hij niet meer onder ons is maar bij zijn Hemelse Vader.
  Ook heel fijn te lezen dat het werk in Lanza toch ook is doorgegaan!
  Gods zegen voor jullie en goede Adventstijd

 2. Weer en mooie kleurijke blog. Ontroerend zo’n welkom en ontvangst. Fijn dat jullie weer veilig daar zijn aan gekomen. Veel zegen blijdschap voor jullie werk.

 3. Fijn te horen dat jullie weer veilig in Lanza zijn aan gekomen en de bevolking blij was jullie weer te zien.
  Ook dat het werk was doorgegaan tijdens jullie afwezigheid.
  We wensen jullie zegen en gezondheid toe voor de komende tijd.
  Verbonden Henk en Miep Spaan.

 4. Roelof en Remke,
  Wat fijn dat jullie een goede tijd hebben gehad in Nederland, ondanks de corona. Jammer, dat ik jullie niet meer persoonlijk heb ontmoet. In gebed gaan we met jullie mee. Wens jullie een vruchtbare tijd toe.
  Hartelijke groet, ook namens Peter.
  Inge van der Graaf.

 5. Wat deed het me goed om weer wat van jullie te lezen. Fijn he, voor het ontvangst dat jullie kregen. Wil gelijk gebruik maken om jullie gezegende kerstdagen en Zijn onmisbare zegen op jullie werk in het komende jaar.
  Hartelijke groet,
  Nel de Gans

 6. “Zouden ze terugkomen?”
  Wat een zegen om terug te kunnen gaan! Zo mogen jullie trouw blijven aan de lokale bevolking en het programma voortzetten.

 7. Wat mooi om jullie blog te lezen. En fijn dat jullie weer gesetteld zijn.
  Gods Zegen voor jullie werk!
  Fijne Kerstdagen en een Gezegend Nieuwjaar 2021!
  Lieve groet, Anne-Marrie

 8. Prachtig, Remke, dat de mensen zelf maar mogen ontdekken hoe vruchtbaar jullie principes zijn. Veel zegen! Groetjes Bregtje

  1. Hoi Bregtje, Hartelijk dank voor je positieve comment. Veel zegen ook voor jullie en je gezin. Hartelijke groet, Remke

 9. Lieve mensen,

  Fijn dat jullie daar weer goed ontvangen zijn. Ook vonden wij het fijn om jullie presentatie bij te wonen. Inmiddels maken wij gebruik van de peperkorrels. Hierdoor smaken onze gerechten extra lekker.
  We wensen jullie veel Zegen en Kracht in jullie mooie werk daar.
  En Gezegende Kerstdagen en een groeizaam en een Vredevol 2021.

  We zien uit naar jullie volgende blog.

  Lieve groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *