Bouwen
Het is droge tijd. De velden zijn geoogst en men wacht op de regens. Veel mensen zijn in deze tijd bezig met het herstellen of bouwen van hun huizen. Meestal op de traditionele manier: lemen muren met een strooien dak. Het ziet er fraai uit maar houdt meestal niet zo lang stand. Na een paar jaar moet je weer het dak vervangen of repareren.
Anderen, die het kunnen betalen, maken een zogenaamd semi-durable huis. Dat heeft ook lemen muren maar een golfplaten dak. Dat blijft heel wat langer goed. Zo ook ons gastenhuis. Eind januari zijn de muren ervan opgevuld met leem. Het hele dorp was hiervoor gemobiliseerd. Van te voren was de droge leem los gemaakt en begoten met ruim 4000 liter water. Op de dag zelf werd de vochtige leemmassa eruit geschept en tegen de muren gegooid. De vrouwen bleven steeds weer water aandragen en de mannen gingen door met de modder om te scheppen. Het was een vrolijke drukte van belang. Ondertussen was een kookploeg bezig met het bereiden van een maaltijd voor bijna 100 mensen. Na een lange ochtend hard werken waren alle muren gevuld en gingen we samen eten. Het was feest! Inmiddels zijn de deuren en luiken ook klaar en is men bezig met het leggen van de cementen vloer.
De stenen voor het andere huis lagen al een poos klaar. Die zijn nu opgestapeld in de vorm van een steenoven en gedurende twee dagen en twee nachten gebakken. Nu kunnen ze niet meer door de regen worden aangetast en liggen ze klaar voor de bouw van het toekomstige (durable) huis.
de steenoven bedekt met leem het branden
Hoog bezoek
Het werk op ons demonstratieveld staat niet stil. Het veld ligt naast een stroompje en we kunnen met een irrigatiepomp om de drie dagen alle groeiende gewassen besproeien. Het veld trekt de aandacht van mensen tot in de verre omgeving. Onlangs is er een delegatie op het hoogste niveau van de kerk uit Bunia op bezoek geweest voor een kerkelijk bezoek. Zij hebben met veel interesse de werkwijze van de 4 Pijlers bekeken. Ook de lokale kerkleiders zijn op bezoek geweest en zijn enthousiast over de nieuwe landbouwmethoden. We zijn druk bezig met het voorbereiden van het nieuwe seizoen. De eerder gevormde groepen gaan gewoon door en ontvangen een nieuw krediet voor onder andere zaaizaad. Nieuwe groepen worden gevormd en opgeleid en kunnen dan hun eerste krediet ontvangen.
rijst cassave bonen mais mais: verbeterd zaaiizaad
Doop
Deze maand hebben we voor het eerst een doopdienst meegemaakt in Lanza. Zondagochtend om 9 uur stonden we klaar bij de rivier Kibali. Veel moeders van de dopelingen kwamen met een emmer en een bundel kleren om hun kind na de doop mee te kleden en de natte kleren mee terug te nemen. Het bijzondere was dat er niet alleen jongeren werden gedoopt maar ook een paar oudere dames. Een van hen is al flink op leeftijd. Na de doop gingen we allemaal terug naar de kerk waar de dienst nog enkele uren werd voortgezet en afgesloten met het vieren van het avondmaal. Al met al een heel bijzondere dienst.
Na Roelofs naamgenoot “Vantil” (want zo wordt Roelof hier genoemd), is er nu een meisje geboren in Lanza dat mijn naam draagt: Remke Asante. Ik ben natuurlijk die zelfde dag nog op kraambezoek gegaan met een cadeautje voor de kleine Remke. Het is een prachtig baby’tje. Een hele eer dat we nu elk een naamgenoot hebben in Lanza. Vantil is alweer twee maanden oud. Ik bracht hem met zijn moeder en grootmoeder een bezoekje bij hun nieuwe huis.
Prachtig! Wát een mooi werk mogen jullie daar doen, zaaien van gewassen op de velden als de “akkers van het hart” in mensen.
Heel veel zegen in dit alles en gefeliciteerd met de nieuwe generatie.
Hartelijk dank Pieter. Gods zegen gewenst voor jullie.
Heel mooi om de Zegeningen te mogen lezen en te zien van jullie werk in Congo. Gods Rijke Zegen voor jullie en de mensen daar!
Hartelijke groet, Anne-Marie