Vrienden van vroeger

Vrienden uit Todro: Adara, Ayinema, Aguavo en Andati

Vanuit Dungu komen vier deelnemers op hun brommers. Ze komen voor de 4Pijler training naar Lanza. Dungu ligt ver naar het noorden, een brommerreis van 2 dagen. Zeven anderen komen uit Todro, een dag reizen op de brommer. Zes mannen en een vrouw. Vier van deze mensen kennen we al heel lang, het zijn Ayinema, Adara, Andati, en Aguavo. Respectievelijk een oud-collega en drie oud-leerlingen van ons toen we 30 jaar geleden lesgaven op de middelbare agrarische school in Todro. Nu zijn ze vaders en grootvaders van grote gezinnen en respectievelijk werkzaam als landbouwer, bijbelvertaler, leraar of pastor. We hadden hen al enkele keren ontmoet bij onze eerdere bezoeken aan Todro. Het is een groot voorrecht om na zo’n lange tijd deze vrienden weer te zien en uit te wisselen hoe onze levens zijn verlopen sinds 1994. Allemaal zijn ze erg geïnteresseerd in de nieuwe landbouwmethode volgens de 4 Pijlers. Want iedereen is afhankelijk van de landbouw. En ook in Todro en in Dungu geldt: de landbouwgrond raakt uitgeput, het veldwerk kost veel tijd, energie en mankracht en het levert veel te weinig op. Steeds vaker moet men bos en/of savannes ontginnen voor nieuwe en vruchtbare terreinen. Met de 4 Pijlers worden deze problemen aangepakt. Onze vrienden zijn al ruim een jaar bezig met het toepassen van de 4Pijler methode op familieniveau. Ze komen op de training om hun kennis en vaardigheden op dit gebied te verdiepen.

Het worden drie intensieve en gezellige dagen. De sfeer is goed, er wordt gelachen maar ook hard gewerkt tijdens de praktijkoefeningen op de akkers. Vooral oud-collega Ayinema houdt de sfeer erin! Met zijn hartelijke lach steekt hij iedereen aan. Elke dag beginnen we met de Bijbel en gebed. De laatste dag wordt de theoretische kennis getest en moeten de deelnemers een oefenpresentatie geven. We sluiten af met een gezamenlijke maaltijd, doen een fotosessie en iedereen vertrekt weer op de brommer. De meesten zijn nu klaar om op hun beurt weer anderen te trainen in de 4 Pijlers in Todro en in Dungu. Wat een zegen dat nu ook zo ver naar het noorden de 4Pijlers worden geïntroduceerd! Adara zegt: “Ook al heb ik veel ander werk, ik wil graag veel andere mensen in Todro laten profiteren van deze nieuwe methode”. Ayinema: “Mijn vrouw eik kunnen nu samen zeker 3 hectare grond bewerken vrijwel zonder hulp van anderen. Daarnaast heb ik tijd over om vruchtbomen en andere blijvende gewassen te planten. Ook besteed ik veel tijd aan kerkelijk werk. En we houden genoeg geld over om onze kinderen te laten studeren aan hogere opleidingen.”

Na hun vertrek is er weer tijd voor het werk op de akkers van 4Pijlers. Dit jaar hebben we een bijzonder gewas geplant: gierst.  Het is een oud gewas en wordt in onze omgeving niet veel meer geplant. Het is op rijen gezaaid en dankzij de 4 Pijlers is de opbrengst heel mooi. Moseka is bezig met de oogst. Ze snijdt de halmen af en spreidt ze uit op een zeil om te laten drogen. Na enkele dagen is het droog genoeg om de zaadjes eruit te stampen. Dat gebeurt met een ouderwetse houten stamper en vijzel. Daarna wordt het gewand en in zakken bewaard. Gierst wordt vermalen tot meel en wordt gebruikt om fufu (stevige brei) mee te bereiden dat geldt als hoofdgerecht. Het is ook zeer geschikt voor pap, speciaal voor kleine kinderen. Ik zelf gebruik het om te mengen in het brooddeeg. Zo eten we bruinbrood van gierstmeel. Heerlijk!

We danken God voor:

 • De training van de 4Pijler trainers uit Dungu en Todro
 • De verspreiding van de 4Pijlers naar Dungu in het uiterste Noorden van onze provincie
 • Onze gezondheid
 • De regelmatige regens en de goede gierstoogst
 • Gods bescherming op de reizen van de afgelopen tijd naar de buurprovincie Ituri en de seminars die we daar konden doen
 • Dat onze vrienden Wil en Ria precies op tijd hun visa hebben gekregen voor hun bezoek aan ons in november

Bid je mee voor:

 • Het bezoek van Wil en Ria, dat het tot zegen mag zijn voor hen en ons en voor de kerk van Lanza
 • Gods bescherming op de reizen van de komende tijd, ook samen met Wil en Ria
 • Alle pas getrainde trainers, dat ze hun gezinnen en anderen kunnen trainen in de 4Pijlers
 • Vrede en veiligheid in Oost-Congo

3 antwoorden op “Vrienden van vroeger”

 1. Heel mooi om te lezen dat het gebied waar “De 4 Pijlers” wordt toegepast zich langzaam maar zeker uitbreidt.
  We zullen danken en bidden voor de punten die jullie noemen.

  Hartelijke groeten,
  Wolter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *