Vroege regens

Termieten

Het is 6 uur in de ochtend. Ik hoor enthousiaste kinderstemmen vlakbij ons huis. Sommige mensen komen vroeg langs, maar dit is wel wat extreem. Wat is er aan de hand? Er lopen allemaal kinderen met een kopje in hun hand. Ze duiken steeds op de grond, pakken iets en stoppen het in hun kopje. Wat zoeken ze? Het zijn termieten! Na een lange droge tijd is de eerste regen gevallen. Daarna komen de termieten massaal uit hun holletjes. In een paar uur vliegen ze zich dood en vallen ergens neer. De kinderen zoeken ze op, eten er een paar rauw op en de rest geven ze aan hun moeder. Die roostert ze op een vuurtje. Een lekker hapje! Anderen maken er een puree van, een soort termietenburger, zeg maar. Ook wij krijgen zo’n burger aangeboden en eten hem met smaak op, heerlijk!

Voor de regen
Voordat we kunnen zaaien, moeten de akkers worden voorbereid. We beginnen hier op tijd mee. Na de oogst blijven de onkruiden en groebemesters staan. Die groeien hoog op en verdorren verder in de droge tijd. We maaien dit af met kapmessen, het is taai spul. Dit gebeurt in de maanden januari en februari. Het opgedroogde onkruid en de groembemesters worden op rijen gelegd, het verteert verder en dient als organische mest voor het land. Begin maart valt er een enkele regenbui Nu komt het onkruid tussen de banen op. Dit onkruid wordt zo nodig behandeld met onkruidbestrijders. Als er groenbemesters staan, is dit niet meer nodig. Nu kan er direct in deze grond gezaaid worden.

Tussen de rijen zonder groenbemesters komt klein onkruid weer op
Gemaaide groenbemester ligt op rijen, daartussenin wordt direct gezaaid

Zaaien

Het is begin maart en de regens zijn gevallen, eerst een keer, we beginnen alvast een klein stukje in te zaaien: boontjes en pinda’s. Dan is het weer bijna twee weken droog. Het wordt spannend, gaan ze het redden? Gelukkig, doordat de grond goed bedekt en niet geploegd is, houdt de grond het vocht goed vast, ze overleven het! En daarna zet de regen door, bijna iedere dag. Nu moeten we snel zaaien, want over een week vertrekken we al naar Nederland. Er komen hele groepen tieners, tienermoeders en anderen die graag een zakcentje willen verdienen.

Ze mogen allemaal aan de bak: bonen, soja, pinda’s worden nu allemaal gezaaid. Het is een gezellige drukte op de akkers. De baby’s gaan gewoon mee op de rug van hun moeder. Een groep hakt plantgaatjes, anderen gooien de zaadjes erin en maken de gaatjes met hun voet weer dicht. Zo schiet het lekker op

Eyobo

Eyobo, in het Nederlands Job, is bezig met het inzaaien van mais. Hij heeft vroeger veel gewerkt als goudgraver en is beresterk. Hij kan in zijn eentje een heel maisveld aan. Hij heeft ook de meeste akkers voor ons afgemaaid. Hij is na het goud zoeken teruggekomen in Lanza, zijn geboortestreek. Zijn vrouw is overleden en nu staat hij er alleen voor. Hij heeft een zoon, die nog bij familie woont. Eyobo werkt hard zodat hij het schoolgeld voor zijn zoon kan betalen. Eyobo bouwt nu zijn eigen huis en wil zijn zoon terughalen naar Lanza. Dit jaar wil hij ook voor zichzelf met de 4Pijlers landbouwmethode beginnen. Door het werken op onze akkers ziet hij de grote voordelen van deze methode: minder werk voor een groter oppervlakte en meer opbrengsten. We bidden dat Eyobo een goede toekomst mag hebben in Lanza met zijn zoon.

3 antwoorden op “Vroege regens”

 1. Hai Roelof en Remke,
  mooi om zo te lezen hoe jullie met de locale bevolking zo persoonlijk bezig zijn en regisseur de 4 pijlers overbrengen…
  Geniet er ook van!

  tot gauw in NL !

 2. Hoi Roelof & Remke, weer mooi om te lezen!
  Bedankt weer.
  Fijne tijd in Nederland!
  Hartelijke groet, Annet.

  1. Dankjewel Annet
   We hebben een mooie tijd gehad in Nederland. ONs jongste kleinkind is geboren en we hebben haar bewonderd. Maar dat had je misschienal gelezen. Hartelijke groet, Remke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *