Werk aan de winkel

Eigen plek

Het is heerlijk om een eigen plek te hebben! Na ruim een jaar wonen in het gastenhuis van de kerk, werd het tijd voor iets nieuws. Het was een goede tijdelijke oplossing maar het voelde nooit als ons eigen huis. Vanuit ons nieuwe huis hebben we een prachtig vrij uitzicht.

Op onze eigen stek kan ik nu mijn eigen tuin inrichten. Bijna een jaar geleden was ik al begonnen met het verzamelen van stekjes van heesters en bloemenzaad. Een deel had ik bij het andere huis geplant. Dat kan ik nu op zijn plek zetten, ook het bloemenzaad heb ik gezaaid. Inmiddels staan er onder andere citrus-, avocado-, moerbei- en papaya-boompjes. Om het helemaal af te maken, hebben we ook direct graszoden laten inplanten. Die zijn uitgestoken aan de rand van het plaatselijke voetbalveld. We kijken uit naar het resultaat van al dit plantwerk over een paar maanden. Met de flinke regenbuien van de afgelopen week kunnen de planten mooi aanslaan.

.

Ik kan zelf voorzichtig weer van alles gaan doen als ik mijn rechterarm maar niet te veel belast. Het is nu ruim 6 weken na de val en het bot lijkt in elk geval vast gegroeid te zijn, ook al is het niet helemaal recht

Roelof is volop bezig op de rest van het terrein, ruim een halve hectare. Daar heeft hij gaten gemaakt voor bananenstekken. Die gaten worden vol gegooid met compost en plantenresten. Als de grond wat is ingeklonken worden de stekken erin gezet.

Verder hebben we bonen, pinda’s, sojabonen en mais ingezaaid en ten slotte cassave-stekken geplant. Deze cassave hadden we ongeveer 9 maanden geleden geplant en zijn nu rijp. De stekken worden met veel zorg gesneden met een goed schoon gebrand mes, om de verspreiding van eventuele virussen te voorkomen. De kans dat er virussen in zitten is trouwens minimaal. Het zijn prachtige gezonde planten met een formidabele opbrengst, grote knollen zoete cassave. We hebben er al een paar keer van gegeten en veel weggegeven. Alleen kunnen we het nooit op. Iedereen is dolblij met deze cassave. Een goed cassave-ras kan de voedselvoorziening en ook de economie hier flink verbeteren.

Accessoires

Naast ons huis is een buitenkeuken gebouwd. Hier kan met houtskool of op hout gekookt worden. Kabibi zwaait hier weer de scepter. Ze is terug van zwangerschapsverlof en haar zoontje, genaamd Vantil, is nu bijna 4 maanden oud. Een schattig jongetje dat we dagelijks zien als het zijn tijd is voor een volgende voeding. Hij wordt dan gebracht door een zusje of broertje. Als Kabibi de handen vrij wil hebben, zet ze hem soms in een wasteil met doeken om hem heen Daar zit hij dan heel parmantig te kijken. Mijn naamgenootje, Remke, zien we soms ook met haar moeder. Er zijn ook vaak jonge meisjes bij, die de baby’s moeten dragen als de moeders aan het werk zijn.

En tot slot krijgen ook nog drinkwater dicht bij huis. Er is een put gegraven helemaal onderaan het terrein. De put is netjes afgewerkt met wanden van bakstenen met cement. Voor al ons andere water gebruiken we regenwater dat we opvangen via dakgoten in een paar grote tonnen.

Van Corona merken we hier nog steeds weinig tot niets. Er zijn in onze provincie nog geen gevallen van Corona bekend, wel enkele verdachte gevallen in de buurprovincie. De scholen blijven voorlopig gesloten en we komen samen in kleine groepen van minder dan 20. De hygiënische maatregelen bestaan vooral in theorie. Want groeten zonder handenschudden, nee, dat kan toch echt niet! Alleen als wij erbij zijn, houd men de handen thuis

6 antwoorden op “Werk aan de winkel”

  1. Fijn om zo geregeld van jullie te horen, tante Remke. De foto’s erbij maken dat jullie verhaal een stuk dichterbij komt.
    Ik ben blij dat God jullie, jullie landbouwmethode en degenen die er mee aan de slag zijn zo zegent. Ook heel mooi om te horen dat jullie je geloof delen met de mensen om jullie heen. Ik wens jullie Gods verdere nabijheid toe en een zo goed mogelijk herstel van uw sleutelbeen.
    Hartelijke groeten,
    Froukje Koens dochter

  2. fijn dat je arm weer aardig genezen is Remke. Heerlijk al die planten /bomen die jullie daar planten. Wat zal dat straks genieten zijn!

    NVA is al sinds 13 maart dicht en inmiddels zijn we begonnen met online lesgeven. Eerst alleen met de Inburgeringsgroepen en B1/2 maar na de meivakantie ook met de alfa’s. We gaan zien hoe dat gaat. Tot nu wel veel via WhatsApp met de alfa’s gedaan.

    het ga jullie goed,
    Gods zegen!

    groet,

    Willie

  3. Roelof en Remke,

    Altijd weer fijn als ik weer zo’n mooi verslag van jullie krijg. Gelukkig dat de corona nog niet bij jullie is. het is hier een verdrietig gebeuren ,al die beperkingen maar voor al dat er zoveel overlijden. Maar prijs de Heer dat ik gelukkig gezond ben. Ik wens jullie Gods zegen , kracht en vrede toe Hartelijke groetjes van
    Nel de Gans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *